Het verschil tussen colbert en blazer

In de volksmond is het wellicht voor velen hetzelfde : een colbert of een blazer. Maar dat is niet helemaal juist. Beide termen staan namelijk voor een ander soort jasje.

Het colbert

Laten we eens beginnen met het colbert. Een colbert is een jasje dat zowel binnen als buiten gedragen kan worden en geschikt is (mede afhankelijke van het model en de afwerking) voor zowel een formele als een meer informele kledingstijl. Het kan dus op zeer veel gelegenheden worden gedragen!

De sluiting

Het colbert wordt aan de voorkant gesloten met (meestal) twee en soms drie knopen boven elkaar, waarvan men er over het algemeen slechts 1 dichtknoopt. In elk geval dient de onderste knoop altijd open te blijven. De meeste colberts hebben een enkele rij knopen - dit heet single breasted. Sommige, meer formelere colberts hebben twee rijen knopen naast elkaar. Dan spreken we van double breasted. In dit laatste geval wordt bij het dichtknopen van het jasje de buitenste rij knopen gebruikt, waardoor de binnenste rij niet zichtbaar is.

Zakken

Meestal heeft een colbert meerdere zakken op verschillende plaatsen. Het borstzakje zit meestal op de linker borst. Op de linker- en rechter zijkant bevinden zich vaak wat diepere zakken, al dan niet met een klep. Ook heeft een colbert over het algemeen één of soms zelfs twee binnenzakken.

Colbert van Plus Man

(grote) Maten

Daar waar de meeste aanbieders stoppen bij maten rond de 58 a 60, biedt Plusman grote maten colberts aan tot en met maat 80, en dat in diverse modellen, en kwaliteiten. Naast de meest gangbare kleuren als donkerblauw en zwart of antraciet, voeren wij ook colberts in diverse andere kleuren. Een ruime keuze aan colberts in grote maten dus!

Door het wat meer casual karakter van het colbert laat dit jasje zich ook erg goed combineren met onze grote maten jeans.

Blazer van Plus Man

De blazer

Een traditionele blazer heeft zogenaamde patch-zakken. De blazer komt meestal voor in een effen donkere kleur zoals zwart, grijs of marineblauw. Tegenwoordig zijn daar echter veel varianten op. De knopen op een blazer zijn meestal niet de standaard plastic zwarte en grijzen knopen maar eerder gouden of zilveren knopen.

De blazer wordt gedragen in een iets formelere kledingstijl en wordt dan ook vaak gecombineerd met een nettere broek zoals een chino.

Losse kledingstukken

Zowel blazer als colbert zijn losse kledingstukken, die niet perse met een bijpassende broek gedragen moeten worden, zoals het jasje van een kostuum wel.